Columns
10 years on Image

10 years on

Alma Doepel refit well underway
Read more >>

Away from the desk Image

Away from the desk

The little bent tree
Read more >>

Chamber update Image

Chamber update

School holiday fun
Read more >>

Docklander Image

Docklander

Dan’s a community man
Read more >>

Fashion Image

Fashion

Top five street style trends
Read more >>

Health and Wellbeing Image

Health and Wellbeing

Modern approach to musculoskeletal pain
Read more >>

Letters Image

Letters

Tram no Metro - Bike danger
Read more >>

New Businesses Image

New Businesses

Tony’s back in business
Read more >>

Owners Corporation Law Image

Owners Corporation Law

Take more care with your insurance
Read more >>

Pets Corner Image

Pets Corner

Best of friends
Read more >>

Precinct Perspectives

My view of Docklands; from NewQuay
Read more >>

SkyPad Living Image

SkyPad Living

Sharing our vertical commons
Read more >>

Street Art Image

Street Art

Goodbye from Blender Studios
Read more >>

The District

A reading room for our community
Read more >>

We Live Here Image

We Live Here

A Royal Commission into industry scandals
Read more >>

Sing us a song you’re the piano stairs

25 Feb 2010

In a move to get sedentary pedestrians off escalators and onto stairs, Melbourne City Council has approved the installation of temporary “piano stairs” at Southern Cross Station.

The steps, which according to council documents are likely to cost approximately $120,000, will be installed by the Melbourne International Jazz Festival.

During the festival, which takes place in May, there will be about 16-17 piano keys located on the stairs which lead up onto to the Docklands Stadium concourse.

Councillors originally floated the idea as a council venture, but on February 5 they learned that the Melbourne International Jazz Festival had already planned to enact the concept.

Metlink and Southern Cross Station are partnering with the Melbourne International Jazz Festival in the project and the council is yet to decide whether it will get involved in future years.

The concept is based on a commercial, which was filmed in Stockholm last October – one of a series of social experimental commercials commissioned by Volkswagen.

The stairs were planned to be a fun, interactive sound/music experience that encouraged pedestrians to be active and use the stairs instead of escalators.

The Stockholm experiment resulted in 66 per cent more people opting to use the stairs over the escalators.

Share on Facebook

Stay in touch with Docklands. Subscribe to FREE monthly e-Newspaper.

You must be registered with Docklands News to be able to post comments.
To register, please click here.

Docklands is Beautiful